Welke brandblusser heb ik nodig?
Het kiezen van de juiste brandblusser is van cruciaal belang om uw huis, bedrijf of eigendommen te beschermen in geval van een brand. Met zoveel verschillende soorten brandblussers op de markt kan het echter overweldigend zijn om de beste keuze te maken.
Daarom hebben we deze keuzehulp pagina samengesteld om u te begeleiden bij het selecteren van de meest geschikte brandblusser voor uw specifieke behoeften. Gebruik daarvoor deze handige online keuzehulp tool voor online advies
Identificeer uw brandrisico's
Elke omgeving heeft zijn eigen specifieke brandrisico's. Voordat u een brandblusser kiest, is het belangrijk om te weten welk type branden het meest waarschijnlijk kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld, keukenbranden, elektrische branden of branden veroorzaakt door brandbare vloeistoffen. Door uw brandrisico's te identificeren, kunt u gericht zoeken naar brandblussers die geschikt zijn voor die specifieke brandklassen.
Wat zijn de verschillende brandklassen?
Branden worden gecategoriseerd in verschillende brandklassen, zoals A, B, C, D en F. Elke brandklasse vereist een specifiek type brandblusser. Een brandblusser die geschikt is voor het blussen van brandklasse A is mogelijk niet effectief voor het blussen van brandklasse B. Zorg ervoor dat u begrijpt welke brandklassen van toepassing zijn op uw specifieke situatie.
- Brandklasse A: branden met vaste stoffen zoals hout en papier.
- Brandklasse B: branden met brandbare vloeistoffen zoals olie en benzine.
- Brandklasse C: branden met gassen zoals propaan en methaan.
- Brandklasse D: branden met brandbare metalen zoals magnesium en aluminium.
- Brandklasse F: branden met vetten en oliën.
Kies het juiste type brandblusser
Op basis van uw brandrisico's en de brandklassen die van toepassing zijn, kunt u het juiste type brandblusser kiezen. Elk type brandblusser heeft zijn eigen specifieke blusmiddel en toepassingsgebied. Zo zijn schuimblussers effectief voor brandklasse A en B, terwijl poederblussers geschikt zijn voor A, B, C én D branden. CO2-blussers worden voornamelijk gebruikt bij branden met apparaten die onder spanning staan en vetblussers zijn met name geschikt voor F branden. Sprayblussers zijn, door hun compacte formaat, perfect voor thuis en in de auto en kunnen worden gebruikt bij A, B en F branden.
Hoeveel liter blusmiddel heb ik nodig?
De oppervlakte van het gebouw waar u de brandblusser wilt plaatsen, is ook een belangrijke factor om te overwegen. Voor kleinere ruimtes kunt u kiezen voor compacte draagbare brandblussers, terwijl grotere gebouwen mogelijk behoefte hebben aan brandblussers met een grotere capaciteit. Voor publiekelijk toegankelijke gebouwen gelden de volgende wettelijke regels:
- Per 150 m2 – minimaal één brandblusser van 6 liter
- Per 225 m2 – minimaal één brandblusser van 9 liter
Wil je weten hoeveel blussers je precies nodig hebt? Neem contact met ons op!
Waar plaats ik een brandblusser?
Daarnaast is het essentieel om de brandblussers op strategische locaties te plaatsen, zoals in de keuken, de elektrische ruimte, de werkplaats of de garage. Hierdoor kunnen ze snel en gemakkelijk worden bereikt in geval van een noodsituatie. Naast deze specifieke locaties is het belangrijk om ook andere risicogebieden in overweging te nemen, zoals ruimtes met brandbare stoffen, opslagruimtes en entreegebieden. Het doel is om ervoor te zorgen dat er altijd een brandblusser binnen handbereik is, ongeacht waar de brand zich voordoet.