Vetbrandblussers
Vetbranden, ook wel bekend als frituurbranden, zijn een veelvoorkomend type brand dat speciale aandacht vereist vanwege de unieke kenmerken en uitdagingen die ze met zich meebrengen. Vetbranden kunnen snel escaleren en leiden tot ernstige schade en letsel. Een vetbrandblusser is specifiek ontworpen om deze branden effectief te blussen en de risico's te minimaliseren.
De vetbrandblusser is dé blusser bij olie-en vetbranden. De blusser wordt gebruikt bij branden die een hoge temperatuur in een pan veroorzaken en hoort -eigenlijk-in iedere keuken thuis. De vetbrandblusser is een variant op de schuimblusser en het schuim in de blusser zorgt ervoor dat er een afsluitende laag op het brandende vet wordt gevormd.
Wanneer heb je een vetblusser nodig?
Het gebruik van een vetbrandblusser is nodig in situaties waar olie- of vetbranden kunnen optreden, zoals:
- Professionele keukens: restaurants, cafés, hotels en andere horecagelegenheden moeten altijd voorzien zijn van een vetbrandblusser als onderdeel van hun brandbeveiligingssysteem. Dit zorgt ervoor dat het personeel snel en adequaat kan reageren op vetbranden.
- Kantines en bedrijfskeukens: ook in kantines en bedrijfskeukens waar dagelijks maaltijden worden bereid, is het belangrijk om een vetbrandblusser te hebben. Dit draagt bij aan een veilige werkomgeving en minimaliseert het risico op brand en letsel.
- Thuis: hoewel het minder vaak voorkomt, kunnen vetbranden ook thuis in de keuken optreden. Het hebben van een vetbrandblusser binnen handbereik kan van onschatbare waarde zijn om snel te reageren en de brand te doven.
Hoe werkt een vetblusser?
Een vetbrandblusser is specifiek ontworpen om branden te blussen die worden veroorzaakt door hoge temperaturen in een (frituur)pan. Wanneer een vetbrand optreedt, biedt de vetbrandblusser een effectieve oplossing om de brand snel en veilig te doven door het gebruik van schuim. Een vetbrandblusser werkt hetzelfde als iedere andere blusser.
Je start met het verwijderen van de -verzegelde-borgpen. Vervolgens richt je de kop van de slang op het -te doven-vuur en tot slot knijp je de knijpkraan in. Het schuim vormt een afsluitende filmlaag over het brandende vet, waardoor zuurstof wordt afgesloten en de brand wordt geblust. Daarnaast zorgt het schuimmiddel in de vetbrandblusser ook voor verkoeling.