Welk type brandblusser heb ik nodig?
Bij ABC Blusser leveren we de volgende soorten brandblussers:
In de meeste binnenlocaties zijn schuimblussers de meest geschikte blusser. Denk hierbij aan woningen, kantoorpanden en in de productie. De vorstbestendige poederblussers zijn daarentegen de beste keuze voor brandveiligheid op een buitenterrein.
Heb je een brandblusser nodig voor een locatie waar veel elektronische apparaten aanwezig zijn, dan raden wij een CO2 blusser aan. Vetblussers zijn speciaal ontworpen voor het blussen van vetbranden. Ben je op zoek naar een brandblussers voor thuis of een auto brandblusser? Dan zijn onze compacte sprayblussers de beste keuze.
Weet je nog niet zeker welk type brandblusser je nodig hebt? Om het voor jou makkelijker te maken hebben we ook een compact overzicht gemaakt.
Download de brandklassen en brandmiddelen pdf
Is het belangrijk een gecertificeerde brandblusser te hebben?
In Nederland is het vanuit de verzekering verplicht om een veilige omgeving te creëren voor bijvoorbeeld werknemers of gemeenschappelijke ruimtes. Alle brandblussers van ABC Blusser zijn getest en voorzien van certificering conform de veiligheidsnorm EN-3. Bovendien kan je onze blussers bestellen inclusief eerste keuring, zodat jouw blusser een jaar lang gebruiksgerechtigd is. Verder mogen in Nederland alleen blussers met een Nederlands typekeur in de handel worden gebracht.
Brandblusser is direct inzetbaar
Een brandblusser staat onder permanente druk en is hierdoor direct inzetbaar voor het blussen van een brand. Meer dan 85 procent van de beginnende branden wordt bestreden met een brandblusser. Wij leveren alle soorten brandblussers waaronder schuimblussers, poederblussers, CO2 brandblussers en vetbrandblussers. De blusmiddelen die wij aanbieden zijn gecertificeerd en hebben verschillende bluscapaciteiten.
Op deze pagina en op productniveau vind je meer uitleg over het gebruik, de mogelijkheden en informatie over welke brandblusser het meest geschikt is voor een specifieke locatie of situatie. Alle brandblussers in ons assortiment zijn direct uit voorraad leverbaar.
Welke soorten brandblussers zijn er?
Als je van plan bent om een brandblusser te kopen, kan onderstaande informatie je helpen bij het maken van de juiste keuze. Wij hebben een ruim aanbod gecertificeerde brandblussers in de aanbieding die allemaal zijn voorzien van het Rijkstypekeur. Brandblussers zijn er in verschillende soorten en met diverse bluscapaciteiten. De meest voorkomende blussers zijn schuimblussers, poederblussers en CO2 brandblussers.
De laatste blusser staat ook bekend als koolzuursneeuwblusser. Daarnaast zijn er ook nog vetbrandblussers leverbaar die met name worden ingezet bij frituur- of vetbranden. Als aanvulling en in bepaalde situaties kan een blusdeken een welkome aanvulling zijn. Een branddeken kunt het beste ophangen in de keuken of op andere brandgevaarlijke plekken.
In welke gevallen een schuimblusser aanschaffen?
Steeds vaker kiezen mensen voor een schuimblusser. Een sproeischuimblusser is voorzien van een mengsel van water en een speciaal voor dit type blusser ontwikkeld AAAF-schuim. Dit schuim zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij de brand kan komen waardoor het vuur gedoofd wordt. Een schuimblusser staat onder permanente druk, heeft een grote bluscapaciteit en een verkoelende werking. Daarnaast heeft sproeischuimblusser een relatief lange spuitduur en een bijkomend voordeel is dat dit type blusser vrijwel geen nevenschade aanricht waardoor je jouw spullen en apparatuur na het blussen kunt hergebruiken. Er zijn ook schuimblussers leverbaar die vorstbestendig zijn. Met behulp van een sproeischuimblusser kun je onderstaande branden bestrijden.
Inzetbaarheid van schuimblusser:
- Brandklasse A: Vaste stoffen zoals hout, papier en textiel
- Brandklasse B: Vloeistoffen zoals benzine, alcohol, oplosmiddelen en plantaardige oliën en vetten
Inzetbaarheid van Vetbrandblusser/vet schuimblusser:
- Brandklasse F: Frituur en vetbranden
Wanneer een poederblusser kopen?
Een poederblusser is een relatief goedkoop en effectief blusmiddel en voorzien van een speciaal ontwikkeld bluspoeder. De poederblusser staat onder permanente druk en kan breed worden ingezet. Een voordeel is dat deze blusser vorstbestending is en dat je er ook onder spanning staande apparatuur mee kunt blussen. Een nadeel van een poederblusser is dat het in de blusser aanwezige poeder nevenschade aanricht waardoor je gebluste apparatuur niet meer kunt hergebruiken. Ook is de kans op herontsteking van de brand aanwezig en heeft een poederblusser een relatief korte blustijd. Met behulp van een poederblusser kun je onderstaande branden bestrijden.
Inzetbaarheid van poederblusser:
- Brandklasse A: vaste stoffen zoals hout, papier en textiel
- Brandklasse B: vloeistoffen zoals benzine, alcohol, oplosmiddelen en plantaardige oliën en vetten
- Brandklasse C: gassen zoals aardgas, propaan, butaan en waterstof.
Waarom een CO2 brandblusser / koolzuursneeuwblusser bestellen?
Een koolzuursneeuwblusser heeft geen indringend vermogen en blaast het vuur in feite uit. Een CO2 brandblusser kan daarom worden ingezet in ruimtes waar kostbare apparatuur aanwezig is zoals computer- en serverruimtes, laboratoria, hoogspanningsinstallaties, de grafische industrie of professionele keukens. Denk eraan dat een CO2 brandblusser nooit mag worden gebruikt voor het blussen van personen omdat er dan een kans op brandwonden is. Met behulp van een CO2 brandblusser kunt u de onderstaande branden bestrijden.
Inzetbaarheid van CO2 brandblusser of koolzuursneeuwblusser:
- Brandklasse B: vloeistoffen zoals benzine, alcohol, oplosmiddelen en plantaardige oliën en vetten
- Brandklasse C: gassen zoals aardgas, propaan, butaan en waterstof
Meer informatie over brandblussers
Wil je meer weten over brandblussers of heb je een vraag over de aankoop van een brandblusser? Stuur een mailtje naar [email protected] of neem dan contact op met onze klantenservice op telefoonnummer: +31 (0) 85 488 40 70 Wij helpen je graag!
Hoe kies ik de beste brandblusser ?
Bij het kiezen van de juiste brandblusser is het belangrijk om te overwegen welke soorten branden je mogelijk moet bestrijden. Schuimblussers zijn ideaal voor vaste stoffen en vloeistoffen, terwijl poederblussers geschikt zijn voor vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Voor omgevingen met waardevolle apparatuur, zoals serverruimtes, is een CO2 blusser de beste optie.
Welke brandblusser kan ik het beste aanschaffen?
Mede afhankelijk van welk type brand er in de omgeving kan ontstaan, dien je de brandblusser te kiezen die je het beste op de locatie toe kan passen. Het is ook belangrijk om een blusser te kopen met de juiste inhoud en bluscapaciteit. Bij schuimblussers wordt de inhoud aangegeven in liters en bij poederblussers en CO2 blussers wordt het volume uitgedrukt in kilogrammen. Bij bedrijfsmatige toepassing van een brandblusser kan er een eis zijn waarmee je rekening dient te houden!
Wanneer moet ik een poederblusser gebruiken?
Een poederblusser is een veelzijdige en kosteneffectieve keuze die kan worden gebruikt voor brandklassen A, B en C, waardoor ze ideaal zijn voor een breed scala aan toepassingen. Ze zijn bijzonder nuttig in koude omgevingen vanwege hun vorstbestendigheid. Echter, het gebruik van poeder kan nevenschade veroorzaken aan elektronische apparatuur en interieurs.
Hoeveel brandblussers heb ik nodig?
Het aantal blussers dat nodig is, hangt af van de functie van het pand/ruimte. Hieruit worden de wettelijke eisen aangehouden door m2 oppervlakte te berekenen. Voor een winkel/kantoor is het wettelijk verplicht om:
- Op iedere 150 m2 minimaal 1 brandblusser van 6 liter per verdieping te plaatsen;
- Of op iedere 225 m2 minimaal 1 brandblusser van 9 liter per verdieping te plaatsen.
Wil je weten hoeveel brandblussers je precies nodig hebt? Bekijk dan onze keuzehulp.
Welk blusvermogen heb ik nodig?
Blusvermogen is afhankelijk van het risiconiveau van de locatie waar het blusmiddel zich bevindt. Hoe hoger het blusvermogen, hoe meer effect de brandblusser heeft. Het effect van de verschillende blusvermogens wordt hieronder uitgelegd.
Het blusvermogen van blussers wordt getest door het aansteken van een houtstapel van bijvoorbeeld 1,3 meter. Een schuimblusser 13A kan deze brand blussen. Voor een grotere brandstapel is een blusser met een hogere bluscapaciteit benodigd. Hetzelfde geldt voor brandklassen B en F, zoals hieronder aangegeven. Om het risico zoveel mogelijk te beperken adviseren wij altijd een brandblusser met een zo hoog mogelijk blusvermogen.
Vaste stoffen ( A ) worden uitgedrukt in houtlengte:
- 13A 1,3 meter hout.
- 21A 2,1 meter hout.
- 27A 2,7 meter hout.
- 43A 4,3 meter hout.
Brandbare vloeistoffen ( B ) worden uitgedrukt in liters:
- 55B 55 liter
- 144B 144 liter
- 233B 233 liter
Vetbranden ( F ) worden uitgedrukt in liters vet:
- 40F 40 liter vet
- 75F 75 liter vet
Hoe gebruik je de brandblusser?
Het gebruik van ieder type brandblusser werkt hetzelfde. Start met het verwijderen van de verzegelde borgpen. Na het verwijderen van de borgpen dien je de slangkop op het te doven vuur te richten en de knijpkraan in te knijpen.