Fluorvrij blusmiddel
Wat is fluorvrij blusmiddel ?
Er is dit jaar een toenemende vraag naar fluorvrij blusschuim, een milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar schuim (zonder chemische fluorverbindingen). Bij het blussen met fluorvrij blusschuim ontstaan schuimbellen die werken als brandvlam dodend deken. Fluorvrij schuim kent geen nadelige gevolgen voor de volksgezondheid.
Fluorhoudend blusschuim heeft weliswaar voordelen, zoals effectieve brandbestrijding, vooral bij brandend vloeistof. Het waterfilmlaagje zorgt ervoor dat zuurstof niet meer bij het brandende materiaal kan komen, waardoor de brand wordt verstikt. Dit type fluorhoudende blusschuim is steeds meer omstreden door de niet-afbreekbare chemische fluorverbinding, vergelijkbaar met o.a. teflon anti-aanbaklagen in bakpannen.
Fluorvrij blusmiddel in milieuvriendelijke brandblussers
Momenteel zijn er al goed werkende fluorvrije blusschuimen op de markt voor kleinere branden. Fabrikanten werken echter nog steeds aan verdere ontwikkeling van deze milieuvriendelijke variant. Er wordt onderzocht of fluorvrij blusschuim ook geschikt is voor grotere branden, aangezien het verschilt van fluorhoudend blusschuim door het ontbreken van het waterfilmlaagje dat zo effectief is bij brandbestrijding.
Wat betekent dit in de praktijk ?
Bij het blussen met fluorvrij blusschuim ontstaan schuimbellen die fungeren als een deken. Op dit moment bestaat er nog geen universeel fluorvrij blusmiddel en kan de kwaliteit per fabrikant verschillend zijn. In de praktijk betekent het gebruik van fluorvrij blusmiddel een andere aanpak van brandbestrijding. Apparatuur, zoals brandblussers en blusinstallaties, moeten worden aangepast omdat fluorhoudend blusschuim niet zomaar kan worden vervangen door de fluorvrije variant. Dit kan een aanzienlijke investering met zich meebrengen, mede doordat fluorvrije brandblussers op dit moment nog duurder zijn.
Keuze juiste type blusmiddel
De keuze van het juiste type blusschuim is essentieel voor effectief blussen van branden of het afdekken van giftige stoffen. Brandbestrijders dienen daarom goed geïnformeerd te worden over normeringen en werkwijzen met betrekking tot het juiste blusschuim. In ons vorige blog lees je meer brandklassen en blusmiddelen.